Mieszkanie Mieszkanie
  • Borsuk

    Filed under Zwierzęta
    Cze 21

    Borsuki w związku z nocnym trybem życia jaki prowadzą, w dalszy ciągu w wielu
    kwestiach stanowią nierozwiązaną zagadkę. Wiadomo jednak, iż mieszkają na
    terenie całej Europy i Azji. Nie należą one do gatunku zwierząt chronionych
    gdyż są stosunkowo mało atrakcyjnym celem dla myśliwych. Są jednak dość
    często zabijane przez ludzi, albowiem przenoszą one wściekliznę. Żyją
    głównie w podziemnych tunelach, które wykopują samodzielnie swoim giętkim acz
    twardym pyszczkiem. Na powierzchnię ziemi wychodzą jedynie po zmroku w celu
    zdobycia pożywienia. Borsuki są z natury wszystkożercami. Nie gardzą ani
    pożywieniem pochodzenia roślinnego ani pochodzenia zwierzęcego. Odżywiają się
    głównie dżdżownicami, królikami, kretami, szczurami, owadami, korzeniami i
    różnymi roślinami. Są one zwierzętami stadnymi i żyją w grupach rodzinnych,
    które składać się mogą nawet z piętnastu członków. W okresie godowym, czyli
    od lutego do października, samce odbywają dalekie podróże w celu znalezienia
    odpowiedniej partnerki. Jeśli podróż ta zostanie uwieńczona sukcesem, to w lutym
    następnego roku na świat przyjdą młode, których może być jednorazowa od
    jednego do czterech osobników.

Leave a Reply

 
error: Content is protected !!