Mieszkanie Mieszkanie
  • Szczur wędrowny

    Filed under Zwierzęta
    Cze 21

    Szczur wędrowny jest niewielkim ssakiem należącym do rzędu gryzoni. Spotkać go
    można niemalże na całym świecie z wyjątkiem obszarów polarnych. Są one
    niepomiernie uciążliwe dla człowieka ponieważ przenoszą wiele chorób oraz
    powodują duże szkody. Ludzie już od setek lat próbują z nimi walczyć. Jest to
    jednak przysłowiowa walka z wiatrakami, gdyż ogromne możliwości rozrodcze i
    umiejętność wykorzystania każdego rodzaju pożywienia zapewniają tym
    zwierzętom przeżycie. Samica szczura wędrownego może rozmnażać się już wieku
    z zaledwie jedenastu tygodni. Jej ciąża trwa 21 – 24 dni, a po ich upływie na
    świat przychodzi 6 – 11 młodych, które początkowo są zupełnie bezradne i
    całkowicie skazane na opiekę matki. Samica opiekuje się swym potomstwem przez
    trzy tygodnie. Po tym okresie młode opuszczają gniazdo, a matka może ponownie
    zajść w ciążę. W sprzyjających warunkach może mieć ona 3 – 5 miotów w
    ciągu roku, a to oznacza, że w kilka miesięcy może stworzyć całą kolonię
    szczurów. Szczury wędrowne są dosłownie wszystkożerne a przy tym mają manię
    obgryzania przeróżnych przedmiotów, dzięki czemu ściera swoje stale rosnące
    siekacze. Zwierzęta te żyją najchętniej blisko wody bądź w pobliżu wielkich
    miast. Tworzą rodzinne kolonie i nie tolerują obcych, których nagminnie
    przeganiają a niejednokrotnie uśmiercają.

Leave a Reply